24.3

Taas kerran sain nöyränä todeta, että toko on vaikea laji..

ToTo aloitti treenit, illalla on liikkeinä ruutu ja jäävät, joten päätin tietysti muistutella ruutua..
..ajattelin kokeilla mikä tai millä auttaisi pentuliinoa onnistumaan parhaiten sitten illan ryhmätreeniä ajatellen.

Kokeiltiin ensin tiivi-taavin kanssa, pentuliino lähes käveli ruutuun, reunasta sisään ja loppuhuipennukseksi ei edes ottanut koko tiiviä vaan tuijotti sitä lumoutuneesti, sanomattakin on selvää että tiivi lähti vähän äkkiä sisälle..

Varman päälle vetäen sitten vaan tyhjiä ruutuja, ne hyvät (onneksi) ja näiden jälkeen narupallo ruudun takana, jonka haki suht vapautuneesti!

Sitten tunnaria, eilinen lauta ei tänään enää toiminutkaan, eli eilen alun nostelujen jälkeen alkoi käyttämään nenäänsä, mutta tänään pitäytyi vaan nostelussa, sitä on tyhmä vahvistaa joten lauta siirtyi sisälle tiivi-taavin kaveriksi. Päädyin sitten testaamaan Ulfin kasaa, arvatkaas montako kapulaa pentuliino saa kerralla tuotua, 4 !!

Erillaisten kokeilujen jälkeen päädyimme nyt piilottamaan yhtä kapulaa kasan viereen (mitä siitä kasasta nyt enää jäljellä onkaan), kasa on eristetty aidalla, tarkoitus on vaan siedättää pentuliino muiden kapuloiden olemassa oloon. Jossain vaiheessa tehdään sitten uusia huimia kokeiluja mutta jonkin aikaa pitäydytään tässä -ehkä-

Jatsi treenasi myös ruutua, joka vasemmalta lähettäen hieno, mutta oikealta kaarsi ruudun sivuun, tähän ei auttanut lelut ruudun takana, ei ruutuleikit ei mitkään.. Sitten tunnari, Jappa oli tässä kohtaa jo ihan kuumissaan ja stressissä (sitä ruutua otettiin ihan jonkinkin verran) mutta teki HIENON tunnarin !! Sitten hyppynouto pienellä M&M:llä, tämäkin HIENO !!

Lenkin jälkeen vielä muutama tosi helppo ruutu läpijuoksuina..

Päätin sitten vielä kertaalleen kokeilla tunnaria ToTon kanssa, aloitettiin yhden piilotuksella, sitten pari lauta-versiota joissa nyt käytti hienosti nenää, jopa oman löytämisen jälkeen tarkisteli! Sitten väliin yksi oman piilotus ja sitten esteenä oleva aita kasan (mitä siitä nyt on jäljellä) edestä pois ja oma sinne mukaan, ekana haisteli maata ja kun ei löytynyt meni kapuloille ja oma oli ekana nenän alla, tämä siis helppo versio ja toistolla uusiksi, nyt meni kasalle (ei keko vaan levitetty kasa) ja haisteli hienosti ja päätyi viimein omalle jonka otti varmasti ja palautti hienosti. Tunnari on nyt siis suoritettu ja tästä on hyvä jatkaa oman piilotuksilla!!!

Treeneissä sitten taas pienen paimenen ongelmia..
..ekana p.olo joka ihan hieno!! Sitten ruutu, jossa sekä onnistumisia että jotain muuta, stopit oikealle edelleen laajat ja niitä pitäisi saada terävämmiksi, mutta miten.. Otti myös jonkin verran häiriötä haukkumisista ja unohti mihin oli menossa, tähän auttaisi lelu ruudun takana mutta..

Liikkeestä seisominen oli toinen liike, tämä hyvä!! Tässäkin pohdittiin tätä paimensilmää, mitä sille tekisi, pohdinnat jatkuu Itä-konsultoinnilla..

25.3

Koska eilen molempien poikien ruudun kanssa oli vähän ongelmia, piti sitten tänään ottaa uusinta-yritys..
Toope pääsi aloittamaan, ruudun paikka oli uusi ja palkkana stopista tennari. En tiedä menikö yhtään paremmin mutta palkkailin vaan reilusti..
Jatsi sen sijaan teki ihan hienot ruudut tänään, joten sille palkat ihan ansaitustikkin!

Topelius otti myös tunnaria, pitihän sekin nyt tarkistaa vieläkö toimii.. Toimihan se, aluksi pari oman piilotusta vieraiden ollessa aidattuna ja vimpalla oma näkyvissä vieraiden vieressä, hienosti tuo käyttää nenäänsä, ei voi olla kuin tyytyväinen!!

Sitten päädyttiin ottamaan esineitä porukalla, lappalaiset eivät osallistuneet kuin tallomiseen ja häriökoirina hengailuun, paitsi Kara loppupeleissä kun nousi Karkin ruutulelu, se piti sitten käydä nappasemassa Jatsin suusta..

Kaksi ekaa sarjaa käsitti 6 esinettä ja palkkana broikkupulla, pojat etsivät siis samanaikaisesti, esineiden viennin aikana pojat ottivat paikallaan makuun.

Kaksi viimeistä harjoitusta pojat tekivät yksitellen hakien vain yhden esineen, toisen ollessa paikallaan olossa toisen etsiessä ja palkkana leikkiä esineellä. Ekalla yrityksellä Toope ei oikein tajunnut jutun juonta, vaan lähti paikaltaan kun palkkasin Jappaa esineellä, niin sitten pieni bordercollie palautui paikalleen -eikä ihan kauniisti-, toisella kerralla pieni bordercollie muljautteli vain silmiään Jatsia palkatessa.

Kuuden nakin, narskun ja tennarin voimalla suuntasimme ToTon kanssa koirakouluun. Ilma oli fantastinen ja paikalla tosi vähän koiria, ryhmässä vain 4 koiraa, ihan luxusta..

Teimme perusasentoa, pujottelua, ringissä paikallaanoloa, seuraamista, liikeestä maahanmenoa, luoksetuloa, rivissä paikallaanoloa, luoksepäästävyyttä ja purkkeja.. Kaikki meni hyvin, vain purkeilla tuli ekana hämmästys, mutta toistolla teki hienon merkin! Luoksepäästävyydessä istui (!!) kauniisti ja paikallaanolot hyvät isoista häiriöistä huolimatta.

Koirakoulun jälkeen heiteltiin tennaria, koetan nyt leikkiä tätä paimentamista pois. Nyt leikit oikein onnistuneet, eli ei vaaninut tennaria missään vaiheessa..

26.3

ToTo aloitti taas, se on sellainen höyryhäyrinen kun tulen töistä, että on yksinkertaisempaa treenata se ensin..

Aloitettiin tunnarilla, otettiin Jukka yleisöksi ihmettelemään pentuliinon osaamista ja jälleen oman piilotus x 2 ja sitten avo-tunnari, jossa ekalla osui omalle heti ja toisella haisteli ensin vieraita ja oman löytyessä hieno palautus, tuo pieni jaksaa päivittäin hämmästyttää, milloin hyvässä milloin pahassa..

Sitten yksi alo-hyppy, jossa muistuteltiin vain -stå- sanaa, perään ruutu, jossa tennari palkaksi stopeista ja kokeilulla vielä tennari ruudun taakse, meni hyvin! Hmm.. tennaria jos mitä bc yleensä kyttää, mutta pentuliino ei nyt toimikkaan minkään ohjekirjan mukaan, sillä on ihan omat sävelet..

Jatsin treenit aika olemattomat (ohjaajan voimat meni pentuliinon kanssa), ekana ruutu läpijuoksuna ja toisella stopista palkaten. Sitten vielä hyppynouto pienellä MM:llä, tämä vähän ääntä käyttäen mutta muuten hienosti!

Lähdettiin ToTon kanssa kahdestaan Kupittaalle, arki-iltaisin siellä on ihan erillaista häiriötä kuin viikonloppuisin, paljon bongattiin juoksevia ja kova-äänisiä nuoria urheilijoita, Toope olisi mielellään mennyt joka ryhmän mukana..

Sitten lyhyet treenit, häiriönä samalla kentällä 4 ukkoa pelaamassa jotain säkkipalloa (huiskivat säkeillä pientä palloa), aloitettiin ohjatulla ekana merkiltä palkaten, tässä Toope selkeästi kääntyy aina sinne suuntaan missä kapula on, periaatteessa kannattaisi nyt siis ottaa vasenta ja vahistaa tällä tavoin sinne kääntymistä -mietitään-

Ohjattujen jälkeen vähän seuraamista ja tennarin heittelyä, välillä saatiin niiden ukkojenkin pallo meidän leikkeihin, siinä riitti sitten pienellä taas ihmettelemistä minkä pallon sitä hakisi..

Jatsi sai ottaa sitten pihalla esineitä yksin. 5 esinettä ja kaikilla palkkana leikkiä esineellä. Kakkonen ja vitonen nousivat viiveillä, muut esineet palautuivat salamana.

27.3

Tänään vuorossa päivä-agit, Jatsi aloitti..
..tehtiin pieniä pätkiä, pysäyttelin kontakteille ja palkkasin niistä. Kepeillä jäin reilusti taakse ja harkkasin sitten omaa ohjaamista niiden jälkeen, otettiin myös muutama vähän vaikeampi keppien sisäänmeno. Lopuksi treenattiin vielä putki-pöytä yhdistelmää, joka saatiin myös sujumaan.

ToTo meinasi kanssa ottaa agia, tarkoituksena oli ottaa muutama putki ja puomi, Toope oli eri mieltä asiasta, sinkoili ihan hulluna joka suuntaan, suoritti kaikki eteensä tuleet esteet, putkenkin yli voi hyvin hypätä ellei suu-aukko ole ihan kohdalla ynnä muuta mukavaa..
Toopen agit loppuvuivat sitten aika pikaisesti, mitään tuo ei lajista tiedä mutta käy jo nyt aivan kiehuvan kuumana, onnea vaan sillekkin joka sen kanssa joskus tätä lajia uskaltautuu harrastamaan..

ToTo; Korkeus 54 cm, paino 17,5 kg

28.3

Päivällä oltiin Kupittaalla Minnan ja Aaken kanssa. Jatsi ja Kara ottivat Aaken kavereina paikallaanolot, istumisessa saatiin reilusti häiriötä kun ohikulkeva porukka jäi hämmästemään koiriamme, tulimme sitten piilosta varmistamaan ja hyvin nuo eläimet siellä istuivat. Paikallaanmakuussa huomautin kerran Jatsille, kun meinasi laittaa nenän maahan..

Jatsi aloitti idarilla, nyt olen siis vahvistanut seuraamista, joka pomppivaa mutta sellaista mistä tykkään, eli sen osalta kaikki kunnossa. Valitettavasti tästä pomppimisesta on helpompi istua kuin seistä, eli seisomiset tänään aluksi istumisia.
Sitten otettiin ruutu, ekalla pallo ruudun takana, sitten muutama pysäytys ja aina ulos ruudusta kun ohjaajan silmät sirittivät kauniissa auringonpaisteessa, lopuksi onnistuin tähtäämään sisälle ja liike kokonaisena, palkka ruudussa pysymisestä. Vimppana vielä läpi pallolle ruutuleikkinä ja kahden merkin kautta.

ToTo otti ekana muutaman merkin, ekalla kääntyi väärään suuntaan ja lopuilla kerroilla oikein hienosti. Muutama ohjattu nouto yhdellä kapulalla, kerran jäi jotain taivastelemaan eikä lähtenyt ekalla käskyllä hakemaan. Lopuksi seuraamista ja kaukoja, jotka ok.

Kara treenasi Jukkan kanssa tulevaa näytöstä varten, ottivat seuraamista ja luoksetulon pysäytyksillä, Karkki meni tosi hyvin.

ToTo aloitti tunnarilla, ekana yksi oman piilotus väärien aidattujen viereen. Sitten oma väärien kanssa, hieno nenän käyttö ja mennen tullen nopea laukka!

Sitten otettiin muutama luoksetulo perusasentoon asti, matka pitkä ja vauhti hyvä (namipalkka). Lisäksi otettiin pelkkää merkkiä, jossa panostin tänään nopeaan suorapalkkaan (tennari).

Jatsi otti ohjatun, jossa ekana palkkaus merkillä pysäytyksestä, toisella liikkeenä. Hyppynouto ekana ohjatun kapulla, toisella pienellä hurrilla. Tunnari lennosta, oli vauhdikas ja tarkkaa työskentelyä. Lopuksi suora luoksetulo pihan poikki, päivällä otin siellä kuppiksella puun kierrolla luoksetulon stopit..

Iltahuvina Toopen pujotteluharkat, voi mahoton..

Ekaksi se kaatoi kepit, melkein hajoitti ne! Huusi kuin hinaaja ja oli sen oloinen että pian on pieni bc reidessä kiinni, ennakoiden keskustelin aiheesta Toopen kanssa ja sain jonkinlaisen éi nyt rauhoittumisen mutta hillitymmän hillumisen aikaiseksi..
Aikamme siinä treenattuamme, pujottelu kuudella kepillä sujui jo oikein hienosti ja viimeisellä ihan itsenäisesti, on tuo ihmeellinen.. pystyy tuossa mielentilassa jotain jopa oppimaan..

29.3

Eläinlääkärikäynnin yhteydessä ToTo pääsi shoppailemaan, valittiin yhdessä kirkkaan keltainen frisbee! Eläinlääkärissä pieni osasi taas käyttäytyä hienosti, verikokeen oton ajan mutusteli verilättyä (ettei vaan tule verenvähyys, heh..)

Päivällä treenattiin pujottelua, joka alun jälkeen sujuikin aika hienosti, illalla sama toistettuna oli jonkinsortin härdelli, Toope onnistui kaatamaan sekä kepit että ohjaajan, aika hyvin noin pieneltä..

Jatsi aloitti tokot, ekana -sitä- idaria, jossa tänään seisomiset hienot muttei osattu istua -huoh-, sitten luoksetulo kaikilla mausteilla, stoppeja ja suoria, nämä hienoakin hienommat! Lopuksi pari hyppynoutoa pienellä MM:llä, menivät hyvin! Treenien päätteeksi pitkä leikkituokio uudella frisbeellä..

ToTo aloitti kaukoilla, menivät tosi hyvin. Ainoastaan kerran ahnehdin matkassa liikaa, eikä osannut nousta maasta seisomaan, matkaa lyhentämällä onnistui ja osasi hienosti. Sitten vähän seuraamista, vähän pomppii, eli taas menossa tähän noutaja-tyyliin..
Lopuksi ruutu, joka tänään hieno!! Parilla ekalla kerralla uusi frisbee ruudun takana, hyvä vauhti eikä ottanut silmiä mukaan, sitten vähän lyhyemmältä matkalta pari ruudussa pysäytystä (edelleen frisbee palkkana) ja ihan käsittämättömän hienot ja nopeat stopit ja -oikeeaan suuntaan-. Loppuun vielä yksi läpijuoksu.

Pellolla lisäksi luoksetuloja, nopeat ja suorat, tänään oli kyllä Toopen tokopäivä, huomenna varmaan taas tullaan pilvistä alas ja lujaa..

30.3

Jatsi otti idarin, joka tänään onnistunut. Asennot oikeat ja seuraaminen hienoa. Sitten palkaksi sai ottaa ruutua, läpijuoksuja ja loppu-osia ruutu-leikkinä, kaikki otokset hienot. Vielä kaukot liikkeenä ja ylipitkältä matkalta, tämäkin hieno.

ToTo aloitti ruudulla, joka oli hieno kaikilta osin, pitäydyn nyt tässä treenityylissä jonkin aikaa ja testaan huomenna myös hallilla miten menee..
Sitten otettiin avo-kaukot liikkeenä, ei malta maata maassa kun tulen sivulle joten tätä pitää treenailla erikseen. Lopuksi tunnari, nyt ilman edeltävää oman piilotusta ja meni tosi hyvin, eli pikkuisella on selkeä ymmärrys tunnarista, kiva juttu!

Maajoukkue EM-kisoihin Kroatiaan on valittu, onnea matkaan Pihka, Katla, Vip, Welmu, Sina ja Rho ohjaajineen! Me emme Jukkan kanssa saaneet valitettavasti lomia järjestymään tuohon ajankohtaan, joten Jatsi ei hakenut joukkueeseen..

Mopo karkas ja tuomari taklattu 30.3

Kuten otsikosta saattaa arvata olivat kyseessä Jatsin agi-kisat..

Eka radalla Jatsilta karkasi mopo ihan käsistä, hyppeli esteitä täysin ilman ohjausta ja kun vielä rysäytti pituudella keskelle estettä, päädyimme lähtemään radalta pois, ettei hajoita kaikkia esteitä..

Toinen rata oli hieno, alussa mukava sylikäännös ja hieno kepeille meno, mutta sitten mä mokasin -taas- ja lähdin kiirehtimään rataa, jolloin Jatsi valitsi putkesta tultuaan väärän hypyn, onnettomuudeksi tuomari seisoi siellä takana ja sai Jatsin kirjaimellisesti syliinsä!! Molemmat taisivat pelästyä yhtä paljon, sekä Markku että Jatsi, menin sitten erottamaan nämä kaksi toisistaan ja jatkettiin rataa, loppurata oikein, oikein hieno !!

ToTon tokotreenit menivät tänään todella hienosti!! Ekana aloitettiin luoksepäästävyydellä ja paikallaanololla, Toope makasi hienosti vaikka Piipi lähti vierestä ja Nina meni laittamaan Piipin uusiksi makaamaan.

Sitten oli ruutu, otin ekana pari kertaa läpijuoksua frisbee ruudun takana ja sitten pari pysäytystä lähempää, nämä kaikki oikein hienot !! Vimppana otin yhden läpijuoksun ruutuleikkinä ja siinä meni matalampana ruutuun, eli ei tässä vaiheessa ruutuleikkejä..

Toisena liikkeenä olisi ollut tunnari, mutta en halua tässä vaiheessa ottaa tunnaria vielä häiriössä, joten tilalle otettiin tasamaanouto. Pohdittiin porukalla Toopen työmoraalia, sen mielestä kun  liike loppuu perusasentoon, eikä siinä välissä mitään leluja oteta.. Mietittiin myös, josko kapula olisi lelua kivampi ja koetettiin palkata toisella kapulalla, tätä Toope ei vilkaissutkaan..
Summasummarum, otetaan sitten noutoja liikkeenä ja välillä kokeillaan suorapalkkaa leluun, voihan se olla että ajan myötä lelutkin kelpaa...
Mitään tarvetta tällä hetkellä ei lelun kanssa hetsaamiseen varsinaisesti ole, Toopen noudot on samanvauhtiset mennen tullen, ottaa kauniisti kapulan, ei pure ja perusasento on suora, joten..