Sunnuntaina oli vuorossa Kirkkonummella järjestetty dog frisbee-kurssi, jossa kouluttajana toimi tsekkiläinen lajin pioneeri ja multivoittaja Jakub Stybr.

Sää oli todella ärsyttävä, sellaista pientä tihkusadetta koko päivän, mutta se olikin ainut negatiivinen juttu, muuten päivä oli oikein onnistunut ja opettavainen.

Päivä alkoi teoria-osuudella, jossa mm esiteltiin erillaisia frisbeitä ja kerrottiin vähän lajista. Siitä suoraan käytännön harjoituksiin jonne ei koirilla ollut asiaa vaan ensin aloitettiin opettelemaan heittämään..

Parin kanssa heiteltiin muutama tunti, harkaten erillaisia heittoja, jotka osoittautuivat ehdottomasti tämän lajin hankalammaksi osuudeksi:) Jakub kiersi parin luota toiselle ja näytti ihan kädestä pitäen niille jotka eivät osanneet. Mun kanssa Jakubilla meinasi tulla ihan tuskan hiki kun en mä tajunnut tai siis tajusin mutten osannut:))))

Sitten oli vuorossa treeniä koirien kanssa. Jokaiselle tehtiin sama perussetti, jos koira osasi kiertää takaa sivulle, taistella frisbeestä, irroittaa käskystä, harkattiin kopin ottoa. Isolla osalla homma tyssäsi kuitenkin jo ihan frisbeen suuhun ottoon, siitä taistelemiseen tai takaakiertämiseen, mutta hienosti Jakub jaksoi jokaisen kanssa hioa juuri sitä mikä eniten tarvitsi treeniä.

Tämä frisbeily on NIIN ToTon laji, ja ToTohan tänne siis oli ilmoitettu mutta häntämurtuma vesitti tämänkin tapahtuman:(

Jatsi kyllä paikkasi mielellään eli sen kanssa kehään. Ensin leikittiin omilla leluilla, jotka vaihdettiin Jatsin kanssa nopsaseen oikeaan frisbiihin, eka pulma tuli siinä ettei Jatsi halunnut taistella kovasta frisbeestä -ihan tosissaan- muttei takerrettu tähän.

Takaakierto ja kopin otto sujui Jatsilta niin ikään hienosti, onhan se ikänsä tätä tehnyt mutta sitten tulikin tenkkapoo. Harjoitus meni siten, että koira kiersi sivulle ja sille heitettiin frisbee, jonka se haki. Tulomatkalla sen piti kuitenkin irroittaa käskystä se frisbee ja palkaksi tästä sille lensi toinen frisbee. Kuullostaa simppeliltä ja kivalta, muttei sitten mennytkään näin..

Jatsi reppana luuli tehneensä väärin kun sille annettiin -jätä- käsky eikä kunnolla uskaltanut lähteä sitten hakemaan sitä uutta frisbeetä. Jätä käsky oli huono valinta, koska sitähän käytetään myös silloin kun koira ottaa suuhunsa jotain kiellettyä ja se pitää jättää välittömästi siihen. Mun moka siis täysin ja Jakubin kanssa pähkäiltiin että tähän pitää siis ottaa joku uusi käsky, sellaista ei tietenkään just siinä kohtaa ollut joten Jatsin treenit loppuivat vähän tylsästi:(

Toiselle kierrokselle päätin sitten vaihtaa koiraa. Jatsin kanssa ei oltaisi päästy eteenpäin vaan aika olisi mennyt uutta -jätä- käskyä treenatessa ja en tiedä jaksanko sille edes tätä opettaa koska Jatsi ei tässä lajissa tule kisaamaan eikä sitä sen enempää edes treenaamaan, omaksi iloksi toki saa frisbeetä hakea kuten ennenkin.

No, sitten kysymään onnistuuko koiran vaihto toiselle kierrokselle ja kouluttajalle pikaselostus, tyyliin:

"tämä on se koira jonka kanssa mun piti tulla mutta se mursi häntänsä ja siksi tulin sillä toisella ja nyt sitten kuitenkin tulisin tällä, mutta tämä ei sitten saa hyppiä korkealle"

Johon Jakub;

"mitä se sitten saa tehdä?"

"voi se tehdä kaikkea muuta, mutta ei hyppiä korkealle, kun se mursi sen häntänsä" (englanniksi on kiva selittää tällästä mikä kuullostaa suomeksikin ihan tosi sekavalta)

Noh, päästii yhteisymmärykseen ja ToTo kehiin. Tämä oli just sellainen tilanne jossa mun entinen kooma-koirani olisi koomaantunut, niin kaikki ainekset tähän oli olemassa; vieras kenttä, vieraat koirat, yleisöä paljon, vierasta kieltä puhuva kouluttaja & jo valmiiksi hämillään oleva ohjaaja:)

Tämä oli siis myös yksi syy miksi halusin niin kovasti päästä ToTon kanssa tähän tilaisuuteen. Ja ToTo oli niin rento, niin rento:)))))

Tärkeintä oli tietysti se että oli rento itse tilanteessa ja ennen kaikkea mun kanssa mutta oli kyllä niin ihanaa nähdä kun ToTo lähti ventovieraan kouluttajan kanssakin tekemään heti sata lasissa, ei yhtään epävarmuutta eikä kyselyä miten tässä nyt toimitaan, koomasta puhumattakaan:)))))

Mutta niihin harjoituksiin, eli sama setti kuin Jatsin kanssa tehtiin. Ensin lelun kanssa taistelua, sitten kahden lelun leikkiä, frisbeen kanssa taistelua, frisbeen hakemista (matalat heitot) ja myös ToTon kanssa siirryttiin siihen lennosta vaihtoon jota ei siis ToTokaan osannut kun ei näitä ole treenattu. Mutta mun isoksi yllätykseksi ToTo hiffasi asian, eikä mennyt yhtään lukkoon kuten Jatsi. ToTo kävi niin isoilla kierroksilla ja ennen kaikkea se oli niin rento, että pystyi oppimaan ja vastaanottomaan oppia, hyvä ToTo!!!

Pari viimeistä harkkaa menivät jo ihan oppikirjamaisesti, eli takaakierto + frisbeen heitto + lennosta frisbeen jättö + uusi frisbee palkaksi. Näissä harkoissa sattui sitten myös se, mitä koko ajan varottiin eli Lentsu heitti pariin otteeseen vähän turhan korkean heiton ja ToTohan vastasi samalla mitalla eli hyppäsi kirjaimellisesti taivaisiin, huh miten mä säikähdin. Häntä näytti kestävän tämän kuitenkin eli säikähdyksellä selvittiin.

Jakub olisi halunnut myös kokeilla ToTon kanssa jotain vaikeampaa mutta tätä ei siis voitu tänään tehdä, ehkä ensi kerralla.
..kaiken kaikkiaan Jakub tykkäsi ToTosta tosi paljon, siitä saisi tähän lajiin hyvän koiran sillä pienellä varauksella että sen ohjaaja oppisi heittämään:)

Heittoharjoituksia pitäisi siis tehdä ilman koiraa tosi paljon ja ajattelin kyllä niitä harkata, tosin en tällä viikolla sillä veikkaan viikon verran menevän käden parantumiseen, ikinä ei ole ollut käsi näin kipeä mitä tänään:(

Koulutuksia koko päivän tiivisti seuranneena sain myös hyviä ideoita Pepsin kanssa treenaamiseen, itse frisbeetä ei se vielä voi hakea mutta kaikkea alustavaa treeniä voidaan jo aloitella senkin  kanssa, kuten takaakiertoja, frisbeen kanssa taistelua ja maassa pyörivää frisbeetä (tälläkin heitolla oli joku nimi, jota en muista mutta luulisin osaavani sen heiton)

Olipa kiva kurssi, kiitos myös Sirpalle seurasta & kuvista, joita päivitän sivuille kun niitä saan.